Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

"Billie Jean" was NOT his lover??!

Το "Billie Jean" ήταν το δεύτερο σινγκλ από το άλμπουμ Thriller του Μάικλ Τζάκσον και κυκλοφόρησε στις 2 Ιανουαρίου 1983. Έγινε τεράστια επιτυχία τόσο στην Αμερική όσο και παγκοσμίως, αφού βρέθηκε στις κορυφή των chart σε πολλές χώρες. Το βίντεο του τραγουδιού σκηνοθετήθηκε από τον Steve Baron και είναι αυτό που έσπασε το φράγμα του χρώματος στο Mtv, αφού ήταν το πρώτο βίντεο από μαύρο καλλιτέχνη που το μουσικό κανάλι δέχτηκε να παίζει τακτικά. Ο Τζάκσον κέρδισε πολλά βραβεία για το τραγούδι, συμπεριλαμβανομένων και δύο βραβείων Grammy και ενός American Music Award

Η πιο διάσημη ζωντανή ερμηνία το Billie Jean είναι αυτή στην 25η επέτειο της Motown, η οποία μεταδόθηκε και τηλέοπτικά. Στν παράσταση αυτή ο Μάικλ Τζάκσον παρουσίασε για πρώτη φορά το moonwalk, την διάσημη χορευτική φιγούρα του.


Ο Μάικλ γράφει στην αυτοβιογραφία του "Moonwalk" για το τραγούδι: Ο τίτλος του τραγουδιού παραλίγο να αλλάξει σε "Not my lover" γιατί Quincy είχε μερικές αντιρρήσεις με το "Billie Jean", που ήταν ο αρχικός μου τίτλος. Πίστευε ότι το μυαλό των ανθρώπων θα πήγαινε κατευθείαν στην Billie Jean King, την τενίστρια. 

Υπάρχει όμως ένας μύθος(?) γύρω από αυτό το τραγούδι. Ότι είναι για ένα κορίτσι που υποστήριζε ότι ο Τζάκσον ήταν ο πατέρας του παιδιού της. Ο Τζάκσον, λέγεται, ότι έγραψε το τραγούδι αυτό σε μια γυναίκα που τον καταδίωκε, γράφοντας του γράμματα για τον γιο που ήταν δικός του. Ο Τζάκσον σπάνια μίλησε για αυτή τη γυναίκα, αλλά λέγεται πως πέρασε δύσκολα όταν λάμβανε όλη αυτή την ανεπιθύμητη προσοχή με αποτέλεσμα να γίνει πιο μοναχικός. Το τραγούδι ήταν ο τρόπος του να εκφράσει τα συναισθήματά του χωρίς να την αντιμετωπίσει απευθείας.

Ο ίδιος ο Τζάκσον από τις ελάχιστες φορές που είχε μιλήσει γι' αυτό το θέμα, είχε δηλώσει: "Πολλοί με έχουν ρωτήσει για το τραγούδι αλλά η απάντηση είναι απλή. Πρόκειται για ένα κορίτσι που λέει ότι είμαι ο πατέρας του παιδιού της και εγώ λέω ότι είμαι αθώος γιατί "το παιδί δεν είναι γιος μου". Δεν υπήρξε ποτέ πραγματική Billie Jean. Το κορίτσι του τραγουδιού παριστάνει απλά όλα τα άτομα που μας έχουν παρενοχλήσει όλα αυτά τα χρόνια. Αυτού του είδους οι καταστάσεις έχουν συμβεί σε μερικούς από τους αδελφούς μου και πάντα εκπλησσόμουν. Δεν μπορούσα να καταλάβω πώς αυτά τα κορίτσια έλεγαν ότι έχουν το παιδί κάποιου, όταν αυτό δεν ήταν αλήθεια. Δεν μπορώ να φανταστώ το να λέει κανείς ψέματα για κάτι τέτοιο." (εγώ πάλι μπορώ, λέω εγώ, αν σκεφτεί κανείς ότι υπολογίζεται πως 3 στα 10 παιδιά μεγαλώνουν με τον "λάθος" πατέρα εν αγνοία του φυσικά, αλλά μην πλατειάσουμε γι' αυτό τώρα). 

Επίσης, σε μια συνέντευξη που έδωσε ο Μάικλ στην Ταΐλάνδη, δήλωσε για το νόημα του τραγουδιού: "Υπάρχει ένα κορίτσι που λέγεται Billie Jean, αλλά το τραγούδι δεν είναι γι' αυτή. Η Billie Jean είναι ανώνυμη. Αντιπροσωπεύει πολλά κορίτσια που περίμεναν στα παρασκήνια και έκαναν σχέσεις με κάθε συγκρότημα που ερχόταν (καλά σχέσεις το λέτε εσείς? Γιατί εμείς στο χωρίο μου το λέμε "vip part-time parking"). Και το έγραψα ύστερα από εμπειρία των αδελφών μου όταν ήμουν μικρός. Υπήρχαν πολλές Billie Jean εκεί έξω. Κάθε κορίτσι υποστήριζε ότι ο γιος της ήταν παιδί κάποιου από τους αδελφούς μου".

Ενώ ο Τζάκσον δε δίνει πολλές λεπτομέρειες για την πραγματική Billie Jean, ο παραγωγός του Quincy Jonesδήλωσε ότι ο Τζάκσον βρήκε μια μέρα τη γυναίκα αυτή να χαλαρώνει δίπλα στην πισίνα του με μαγιό και γυαλιά ηλίου. Σύμφωνα με τον Τζόουνς, κατηγόρησε τον Τζάκσον ότι είναι ο πατέρας ενός εκ των διδύμων τέκνων της, το οποίο φάνηκε στον Τζόουνς αρκετά αστείο. Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε δηλαδή... Ο Τζόουνς είναι και αυτός που είχε δηλώσει ότι ο Τζάκσον είχε εθιστεί στα χημικά πίλινγκ γιατί δεν ήθελε να είναι μαύρος, ενώ αργότερα υποστηρίχθηκε ότι είχε λεύκη (ασθένεια του δέρματος που προκαλεί αποχρωματισμό), οπότε ή αυτός ο άνθρωπος δεν ξέρει να κρατάει το στόμα του κλειστό ή διασκέδαζε πολύ (και καλά έκανε) με το σαματά που προκαλούσε στα gossip magazines της εποχής.

Το 1984 το περιοδικό Star, με ένα δημοσίευμα, δήθεν αποκάλυπτε ότι η πραγματική Billie Jean ήταν η Theressa Gonsalves. Το περιοδικό υποστήριζε ότι το παιδί της Gonsalves, ήταν γιος του Μάικλ, πως εκείνος το αρνιόταν και γι' αυτό έγραψε το τραγούδι.

 Ποια όμως ήταν τελικά η έμπνευση πίσω απο το τραγούδι αυτο?

Η "σχέση" της Theressa με τον Μάικλ ξεκίνησε όταν εκείνη ήταν 12 χρονών. Έπαθε εμμονή μαζί του (την οποία έχει ακόμα μιας και έχει γράψει 4 βιβλία για πάρτη του) και του έγραφε καθημερινά επιστολές μέχρι που συναντήθηκαν στο Λας Βέγκας τη μέρα των 16ων γενεθλίων της. Η εμμονή συνέχισε καθώς κράτησαν επαφή από τότε και μετά.

Τελευταία φορά που βρέθηκαν ήταν τέσσερις ημέρες πριν από τη σύλληψή του για τις τρέχουσες εκείνες κατηγορίες  περί παιδικής κακοποίησης και όταν η ίδια τότε του σύστησε τον δικό της γιο γιο Mychal (το όνομά του το πήρε από τον Μάικλ). Ο Μάικλ είχε "τα παιδιά του" μαζί στη συνάντηση και ήταν πραγματικά χαρούμενος που έβλεπε ότι το γιο της Theressa! Ωστόσο, ήταν ο γιος της ο Todd που δημιούργησε τη διαμάχη πίσω από το τραγούδι. Η φιλία της με τον Μάικλ ήταν τέτοια που εμπιστεύτηκε σ 'αυτόν όλες τις πτυχές της ζωής της. Ακόμα και για τον πατέρα του Todd, ο οποίος αρνιόταν την πατρότητα. Σε αναφορά της κατάσταση της σχετικά με τον μπαμπά του μωρού της .... Ο Μάικλ έγραψε το τραγούδι Billie Jean γι 'αυτή! Όταν ξέσπασε ο σάλος σχετικά με το τραγούδι, ο Μάικλ φοβήθηκε ότι η Theressa θα είχε νευριάσει μαζί του και όταν μίλησαν της το εκμυστηρεύτηκε. Εκείνη του είπε "έλα καημένε δεν τρέχει τίποτα που με έκανες ρεντίκολο στην οικουμένη και ότι είμαι και ψεύτρα" και όλα μέλι γάλα! (ψέματα αλλά το αποτέλεσμα ήταν όντως το "όλα μέλι-γάλα"). Το περιοδικό star την εντόπισε και της ζήτησε συνέντευξη. Εκείνη πήρε τον Μάικλ για να του ζητήσει άδεια για να δώσει συνέντευξη στο περιοδικό star λέγοντας την πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι, εκείνος της είχε πει να φροντίσει να την πληρώσουν καλά γιατί έτσι κι αλλιώς θα γράψουν αυτά που εκείνοι θέλουν. Όλα αυτά σύμφωνα με τα λεγόμενα τής πάντα...

 Η ίδια αναφέρει σε συνέντευξή της:
"Ποτέ δεν προσπάθησα να έχω σεξουαλική σχέση μαζί του. Δεν ήξερα όμως και ότι επρόκειτο να γράψει αυτό το τραγούδι. Του είχα γράψει γράμματα για την τότε κατάστασή μου. Ήμουν 23 χρονών και έμπλεξα με το λάθος άντρα. Ζούσα επίσης κοντά εκείνη την εποχή κι έτσι έβλεπα τον Μάικλ από καιρό σε καιρό. Δεν αισθάνθηκα προδομένη ή οτιδήποτε άλλο όταν άκουσα το τραγούδιΉμουν με αυτόν τον άνθρωπο για πάνω από ένα χρόνο και τότε υποστήριζε ότι το παιδί μου δεν ήταν και δικό του. Την κατάσταση αυτή την περνούν τόσες πολλές γυναίκες, περισσότερο τώρα παρά στο παρελθόν, οπότε έχει να κάνει περισσότερο με το γενικότερο πλαίσιο παρά με μένα. Το τραγούδι του Μάικλ με έκανε να πιστέψω ότι μπορούσε να καταλάβει τι αισθανόμουν, αλλά και ότι οι γυναίκες συχνά βάζουν τους άνδρες σε αυτή την κατάσταση. Δηλαδή πήρε τη δική μου ιστορία και την αναπαρήγαγε από την αντρική σκοπιά."

Μετά το θάνατό του, η ίδια υποστηρίζει στο 3ο ή 4ο βιβλίο της "remember the time" ότι είχαν ερωτικές σχέσεις και μάλιστα ότι ήταν η πρώτη του.
  

Για να συνοψίσουμε. Στην αρχή ήταν φίλοι, μετά το 1984 το star βγάζει ότι ήταν η "Billie Jean". Εκείνη επιμένει ότι είναι αυστηρά και μόνο φίλοι. Το 2004 γράφει ένα βιβλίο για την εμμονή της με τον Μάικλ (που λέγεται "obsessions") και μετά το θάνατό του δηλώνει σε επόμενο βιβλίο της ότι είχαν ερωτικές επαφές.


Τι να λέμε τώρα.... Ο καθείς ας βγάλει τα συμπεράσματά του για το συχωρεμένο και την εμμονική συγγραφέα.

 Το τραγούδι πάντως έγραψε τη δική του ιστορία και πολύ καλά έκανε...!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...